Vestibulometrija

Vestibulometrija predstavlja dijagnostičku metodu, kalorijski test vestibularisa kojom ispitujemo funkciju akustičkog živca. Akustički živac zadužen je za sluh i ravnotežu. Za razliku od rotatornog testa, možemo ispitivati zasebno lijevi i desni labirint.

 • Indikacije: ispitivanje vertiga ( vrtoglavice), nesvjestica i gubitka sluha
 • Tok: Testiranje se izvodi ležeći. Vodom se ispiraju slušni kanali u trajanju 30ak sekudni. Svako uho ispitujemo zasebno i pravimo pauze između lijevog i desnog uha barem 5 minuta. Bitno je glavu flektirati naviše za 25 stupnjeva kako bi kanal dospio u vertikalnu ravan. Sipamo vodu od 44 stupjeva dobimo nistagmus sa brzom komponentom prema ispitivanom uhu i sporijom od njega, a sipanjem hladnije vode od temperature tjela, oko 30 stupnjeva nistagmus je obrnutog smera. Sam nistagmus pratimo videonistagmografom ( VNG) i na kraju uspoređujemo rezultate obije strane. Zdravim ljudima asimetrija je manja od 20%
 • Rizici: Pažljivo se dozira voda kako ne bi došlo do oštećenja već povređene bubne opne, ukoliko oštećenje postoji. Kalorijski test se ne izvodi ukoliko postoji malformacija zbog rizika od infekcije uha. Dan pred ispitivanje ne uzimajte alkohol, kofein, sedative i lijekove za alergiju

 

* Vestibulometriju trenutno nemamo u ponudi.

**Tekst je informativnog sadržaja.

Ispitivanje čula za ravnotežu je zahtjevnije od ostalih čula.

Razlozi:

 • 1.
  funkcionira ispod razine svijesti pa se ne možemo osloniti na izvještaj ispitanika. Zato ovo čulo ispitujemo preko refleksa.
 • 2.
  U vestibulookularnom i vestibulospinalnom refleksu učestvuju i ostala čula koja mogu utjecati
 • 3.
  Ispitivanje se najčešće vrši testiranjem vestibulookularnim refleksom. Refleks ima zajednički izlazni put sa okulomotornim aparatom čiji utjecaj i eventualni poremećaj moramo prepoznat.
 • 4.
  Površna anamneza nas može vodit u pogrešnom smjeru pošto pacijent može opisivat tegobe drukčijim terminima, pogrešno ih tumači itd. Stoga je potrebno iskustvo i stručnost doktora.

S obzirom na reflekse, postoje 4 testova aparata; vestibulookularni, vestibulospinalni, vizualnookularni i cervikookularni. U praksi, bitni su prva dva a prvi u ORL praksi.

 • Vestibulo okularni testovi se zasnivaju na promatranju ponašanja očnih jabučica, bilo direktnim gledanjem ili indirektno preko elektrookulografije. Osnovni dijagnostički cilj je utvrditi da li postoji poremećaj i da li je uzrok centralan i periferan te odrediti stranu ukoliko je periferan. Najčešći simptom je nistagmus, tako da se provjerava da li se on spontano javlja u uslovima u kojima se inače ne javlja. 

->Ukoliko postoji spontani nistagmus vestibularnog porjekla, periferan, biti će pravilan! ( smjeren u jednu stranu, horizontalno-rotatorni sa sporom komponentom prema oštećenoj strani), fiksiranje pogledom ga suprimira te će vremenom slabit zahvajujući centralnoj kompenzaciji

-> Patološki nistagmus centralnog porijekla nije pravilan i može biti multidirekcijski. Fiksiranje pogledom ga ne slabi nego ga može čak i pojačat. Ne slabi vremenom već može i napredovati.

b) kalorički test i rotatorni test

Hrvatski Hrvatski English English