fbpx

UZV žlijezda slinovnica

Žlijezde slinovnice: proizvode slinu i luče ju u usta kontinuiranu, u malim dozama kako bi šupljina ostala vlažna. Postoje 3 velike žlijezde: Parotida, submandibularna i sublingvalna i oko 1000 malih koji pridonose proizvodnji sline. 

-Upale  spadaju u najčešću patologiju žlijezda slinovnica. Kod djece, najčešće je to Mumps ( zarazno virusno oboljenje), dok kod odraslih su repetitorne bakterijske infekcije. U 80% slučajeva upala je jednostrana

Indikacija: bolovi i oticanje koji se pojačavaju nakon jela, peckanje grla, čvrst sekret, vruća i crvena koža iznad, smanjen apetit, limfadenopatija, slabost

Tok: prethodno se uzima anamneza ( koliko dugo traju simptomi, okidači, kronične bolesti, terapija) te se započinje pregled u cilju provjere da li ima otekline ili crvenila te da li postoji gnoj u usnoj šupljini. Po potrebi se radi bris sline te upalni parametri ( CRP, sedimentacija eritrocita i broj leukocita). Zatim se, kao dodatna dijagnostika, može radit UZV u cilju jasnijeg pregleda u izgled i stanje žlijezda.

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: prema dogovoru

    Hrvatski Hrvatski English English