fbpx

ESWL u Poliklinici Sveti Nikola u Varaždinu

Poliklinika Sveti Nikola pruža mogućnost liječenja bubrežnih kamenaca ekstrakorporalnom litotripsijom udarnim valovima (Extracorporeal shock wave lithotripsy – ESWL). To je neinvazivna metoda liječenja kamenaca u bubrezima i gornjem dijelu mokraćovoda, bez anestezije, a najčešće i bez primjene analgetika. U kliničkoj praksi je već više od 30 godina. U Poliklinici Sveti Nikola litotripsiju izvodimo aparatom Pyezolith 3000 firme Richard Wolf koji za navođenje udarnih valova koristi primarno ultrazvuk, a po potrebi i rentgen aparat.

Danas je to metoda izbora u liječenju gotovo 90 % kamenaca.

Potrebna dokumentacija

 • RTG/UZV slike
 • Nalaz intravenske urografije ili MSCT
 • Bakteriološki nalaz urina (ne stariji od tjedan dana)  
 • Laboratorijski nalaz krvi (KKS, koagulogram, hepatogram, urea, kreatinin, GUK)

Nakon što prikupite svu potrebnu dokumentaciju proslijedite je na našu mail adresu, mi je šaljemo na uvid našem liječniku te nakon toga utvrđujemo jeste li kandidat za ESWL tretman.

Opis tretmana

Ekstrakorporalna litotripsija usitnjuje kamence primjenom udarnih valova visoke energije koji se generiraju u “glavi” aparata i potom se pomoću ultrazvuka ili/i  rtg aparata smjeravaju na kamenac u bubregu ili mokraćovodu. Udarni valovi koncentrirani na kamenac stvaraju u njemu vakuole te ga na taj način razbiju u sitne dijelove koji se nakon toga spontano izmokre.

 • Direktan fokus
  Jedina tehnologija udarnih valova koja koristi direktan fokus.
 • Bez anestezije
  Zahvat se u velikoj većini izvodi bez potrebe za lokalnom ili općom anestezijom.
 • Varijabilni fokus
  PiezoLith 3000PLus pruža mogućnost odabira između tri različite širine žarišne točke.
 • DSR lokalizacija
  Uređaj koristi dvostruku simultanu lokalizaciju u realnom vremenu kao najprecizniji oblik lokalizacije.

Razbijanje se izvodi u ležećem položaju bolesnika na posebnom stolu, izvor udarnih valova prisloni se na slabinsku regiju i fokusira na kamenac. Kad se to postigne apliciraju se udarni valovi određene energije i učestalosti, najčešće 3000 do 4000 udaraca što traje oko pola sata uz povremene korekcije pozicije kamenca. Procedura je gotovo bezbolna i sigurna. Ukoliko se radi o većem konkrementu (1-2 cm u promjeru) koji put je potrebno prethodno postavljanje JJ proteze u bubreg da bi se osigurala nesmetana drenaža urina. Zbog pozicije i veličine kamenca koji put je potrebno proceduru ponoviti ili je kombinirati s drugim metodama liječenja.

Od komplikacija koje se mogu javiti najčešća je prolazna hematurija (krv u mokraći), jaki bolovi, infekcija urotrakta te opstrukcija mokr. puteva partiklima kamenca. Indikaciju za ovu metodu liječenja postavlja urolog na temelju intravenske urografije  ili CT urografije uz prethodno učinjen UZV urotrakta, lab. nalaze krvi i mokraće, urinokulturu te testove zgrušavanja krvi.

U kontraindikacije za ovu metodu spada trudnoća, poremećaji zgrušavanja krvi bilo zbog hematoloških bolesti ili lijekova, aktivna infekcija, nekontrolirana hipertenzija, kongestivna srčana bolest te neke anomalije urotrakta.

Priprema

Dan prije ESWL-a :

 1. Doručak: uobičajena prehrana
 2. Ručak: lagana hrana koja ne nadima ( ne jesti zelenu salatu, grah, grašak, mahune, grožđe i piti gazirana pića )
 3. Poslije podne uzeti 2 tablete Dulcolaxa ili nekog drugog sredstva za čišćenje (ne Coloclens sirup)
 4. Večera : čaj
 5. Okupati se

Na dan ESWL-A doći natašte  :

Nalazi koje je potrebno donijeti za sobom:

 • Povijest  bolesti od urologa koji je naručio pacijenta na  ESWL
 • Labaratorijski nalazi – KKS, ureja,  kreatinin, ac. Uricum, koagulogram , EKG, nalaz internista, bakteriološki nalaz  urina, GUK
 • Nativna snimka urotrakta ili IVU

Opće napomene

 1. Pacijenti koji imaju povišen krvni tlak trebaju ujutro sa malo vode popiti svoju uobičajenu terapiju.
 2. Tjedan dana prije zahvata ne smiju se uzimati lijekovi protiv zgrušavanja krvi:Marivarin, Pelentan, Andol, Aspirin, C- vitamin.
 3. Žene za vrijeme menstrualnog ciklusa ne mogu biti tretirane ESWL-om.
 4. Potrebna je pratnja člana obitelji!!

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: 08:00-13:00

  Smještaj

  Poliklinika djeluje kao moderna zdravstvena ustanova i stoga posebnu pažnju skrećemo na cjeloviti pristup pacijentu te kvalitetnu uslugu postoperativnog oporavka u našoj modernoj dnevnoj bolnici.
  Dnevna bolnica rađena je prema uzoru na europske i svjetske standarde te je uz jednokrevetne opremljene sobe koje pružaju privatnost pacijentu osiguran i hotelski smještaj za pratnju pacijentima na principu hotelskih soba sa četiri zvijedice.
  Hrvatski Hrvatski English English