Rinoskopija

Endoskopska dijagnostika je minimalno invazivna metoda kojoj se pristupa ukoliko trebamo kompletan uvid u stanje unutrašnjih struktura. Endoskop ima kameru na vrhu cijevi kojom promatramo šupljine. 

Također, može se i uzeti bris sa površine sluznice i uzorak za biopsiju ukoliko postoje indikacije za njeno obavljanje. Najvažnije, uz dijagnostičku mogućnost, postoji i terapijska mogućnost, u vidu uklanjanja promjena kao što su npr. Polipi.

Endoskopija nosne šupljine naziva se rinoskopija. Postoji rinoskopija sa nosnim spekulumom te rinoskopija endoskopom (prednja i zadnja). Prilikom pregleda moguće je posmatrati nos, sinuse i nazofarinks

– Indikacije: otkrivanje uzroka čestih upala sluznice nosa, krvarenja ( epistakse), sekreta nosa, stridora i hrkanja. Radi se i kod uzimanja tkiva za biopsiju, te kod sumnje na infekciju u vidu zasijavanja sekreta iz nosa na kulturu.

– Tok: Rinoskopija se izvodi u ambulanti sa nosnim spekulumom. Promatra se izgled sve do hoana. Pregled endoskopskim rinoskopom ( prednji i zadnji) može se izvodit u kratkotrajnoj anesteziji. Koristi se za prikaz sluznice nosa i nazofaringealnog prostora.

– Priprema: za rinoskopiju spekulumom nije potrebna priprema. Kod primjene kratkotrajne anestezije za endoskopiju rinoskopom, ne smije se jesti i piti 12 sati prije zahvata. Također, ukoliko uzimate već terapiju za druga oboljenja, u konzultaciji sa vašim otorinolaringologom ćete ju modificirati. Nakon obavljene rinoskopije, možete se vratiti uobičajenim aktivnostima za 24 sata

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: prema dogovoru

    Hrvatski Hrvatski English English