Što je preponska kila (ingvinalna hernija)?

Preponska kila je stanje u kojem sadržaj trbušne šupljine, bilo crijevo ili trbušna marama ulazi u preponski kanal bilo indirektno kroz unutarnji otvor kanala, ili direktno sa dna istoimenog kanala. U pitanju je slabost trbušne stijenke koja se može uprošćeno shvatiti i kao rupa na čarapi kroz koju prst ide van sve više i više.

Kad i kako se manifestira - kako mogu znati imam li preponsku kilu?

Prilikom naprezanja najčešće nastaje oteklina u preponi koja se povećava pri naporu, a tijekom odmora smanji ili potpuno nestane. Kod sportaša i mlađih ljudi se oteklina ne vidi i potrebno ju je dokazati ultrazvukom – ali ne brinite jer mi u poliklinici Sveti Nikola upravo na taj način i dokazujemo postojanje kile kad se ista ne može lako otkriti tijekom kirurškog pregleda.

Kad mi otkrijete da imam kilu u preponi - što dalje?

Stanje, a ne bolest, je progresivno i vremenom otvor postaje sve veći, te se mora učiniti dogovoreni kirurški zahvat. Liječenje preponske kile je domena abdominalnih kirurga, te se ne morate previše brinuti o liječenju.

Radi se o zahvatu koji se u našoj ustanovi rutinski izvodi bilo u spinalnoj anesteziji ili u općoj (razlika je u tome da li tijekom zahvata ste budni i samo ne osjećate donji dio tijela ili spavate), a ovisno o nalazu i prethodnom savjetovanju sa abdominalnim kirurgom koji će sukladno vašem stanju skupa sa vama iznaći najbolje rješenje. U prilici smo vam ponuditi brojne metode kako laparoskopske tako i otvorene. Stojimo vam na raspolaganju kako za pitanja, tako i za savjetovanje i eventualno liječenje ovog stanja.

U pitanju je slabost trbušne stijenke koja se može uprošćeno shvatiti i kao rupa na čarapi kroz koju prst ide van sve više i više.

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: prema dogovoru

  Smještaj

  Poliklinika djeluje kao moderna zdravstvena ustanova i stoga posebnu pažnju skrećemo na cjeloviti pristup pacijentu te kvalitetnu uslugu postoperativnog oporavka u našoj modernoj dnevnoj bolnici.
  Dnevna bolnica rađena je prema uzoru na europske i svjetske standarde te je uz jednokrevetne opremljene sobe koje pružaju privatnost pacijentu osiguran i hotelski smještaj za pratnju pacijentima na principu hotelskih soba sa četiri zvijedice.
   
  Ukoliko obavljate tretman ili operaciju, smještaj u Hotelu Istra je besplatan, a pratnja može spavati po cijeni od 150,00 kn. Svaka iduća noć se iznajmljuje 300,00 kn po sobi.
  Hrvatski Hrvatski English English