fbpx

Klinička podjela inkontinencije

Inkontinencija se može podijeliti prema više kriterija. Prema nastanku dijele se na prirođene ili stečene, prema uzroku na neurogene ili neneurogene, prema mjestu na uretralne ili ekstrauretralne, a prema načinu na apsolutne ili relativne. Uretralne inkontinencije dijele se na statičku, urgentnu, miješanu, funkcionalnu (idiopatski hiperaktivni detruzor), hiperrefleksiju mjehura, neurogeni mjehur, prelijevajuću inkontinenciju (ischiuria paradoxa)

Iz prakse je poznato da će se nakon uspješnog liječenja statičke inkontinencije urgencije i urgentna inkontinencija smanjiti ili sasvim nestati u oko 65% bolesnica.

Miješana inkontinencija (MUI)

Miješana inkontinencija označava istodobno postojanje statičke i urgentne inkontinencije, pri čemu obično jedna komponenta dominira. Najčešća se javlja kod žena starije životne dobi. Vrlo je bitno utvrditi dominantnu komponentu, jer se nakon operacije pogorša urgentna komponenta ako je bila dominantna. Iz prakse je poznato da će se nakon uspješnog liječenja statičke inkontinencije urgencije i urgentna inkontinencija smanjiti ili sasvim nestati u oko 65% bolesnica.

ICS definira urgentnu inkontinenciju kao nevoljno i iznenadno otjecanje mokraće kroz uretru praćeno jakim nagonom na mokrenje koje nije moguće odgoditi (urgencijom).

Statička (stresna) inkontinencija (uretralna sfinkterska inkontinencija, anatomska stresna inkontinencija) spada u skupinu uretralne inkontinencija.

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: 08:00-13:00

    Hrvatski Hrvatski English English