Makularna degeneracija (degeneracija žute pjege)

Degeneracija žute pjege (makularna degeneracija) vezana za dob i jedan je od vodećih uzroka gubitka centralne vidne oštrine kod pacijenata starije životne dobi. Pacijenti koji imaju makularnu degeneraciju često navode da ne mogu vidjeti “centar” slike, koji je zamagljen, zatamnjen ili potpuno nedostaje.

Glavni razlog pada centralne vidne oštrine upravo su degenerativne promjene tj. proces propadanja koji zahvaća žutu pjegu ili makulu. S obzirom da je to degenerativna promjena (starenjem se povećava učestalost promjena), češće se pojavljuje nakon 65. godine života, iako se kao uzročni čimbenici koji mogu izazvati raniju pojavu promjena ističu prekomjerna izloženost UV zračenju, pušenje, manjak antioksidansa i slabost mikrocirkulacije. Postoji i genetska predispozicija.

U Poliklinici Vukas imamo veliko iskustvo u operacijama laserskog skidanja dioptrije, s više od 12.000 operiranih pacijenata.

Postoje dvije forme makularne degeneracije:

  • Suha forma je najčešći oblik, a karakterizira je pojava žućkastih nakupina – druza – u području makule tj. žute pjege. Tijekom vremena nastaju promjene u pigmentnom listu mrežnice s odumiranjem većeg broja stanica što vodi do  stanjenja i gubitka stanica- atrofije. Suhi oblik sporo napreduje postepeno oštećujući i smanjujući centralnu vidnu oštrinu. U slučaju suhe forme ne postoji liječenje – daju se vitamini koji usporavaju napredovanje bolesti.
  • Vlažni oblik je rjeđi, ali ozbiljniji oblik oštećenja makule tj. žute pjege. Karakterizira je pojava krvarenja, edem i stvaranje novih žilica. Dolazi do znatnog pada vidne oštrine.

Ukoliko se ne započne pravovremeno liječenje, dolazi do pojave ožiljka. U slučaju vlažne forme, aplicira se lijek u oko – anti-VEGF terapija. Liječenje intravitrealnom aplikacijom anti-VEGF lijekova ponekad možemo  samo zaustaviti napredovanje bolesti, bez pacijentu vidljivog oporavka vida.

PREGLED degeneracije žute pjege

Nakon što kapi anestetika počnu djelovati, pacijenta se odvodi u operacijsku salu i nakon čišćenja područja oko oka, aplicira se injekcija. Cijeli postupak obično traje 10 minuta. Nakon aplikacije, na oko se stavlja povez i antibiotska mast, a kontrola je sutradan.

POSLIJE ZAHVATA

Oporavak iza aplikacije Anti-VEGF injekcije u oko je u roku od jednog dana. Pacijent se može normalno ponašati po pitanju gledanja televizije, tuširanja, saginjanja, itd. Vid se postepeno djelomično vraća tijekom nekoliko tjedana, ako nije nastupilo preveliko oštećenje. 

 

Ponekad se injekcije daju da bi održale vid u postojećem stanju, što znači da nakon aplikacije lijeka ne mora nužno doći do oporavka vida, ali se njome sprječava daljnje propadanje centra vida. Nakon aplikacije injekcije koriste se antibiotske i protupalne kapljice tijekom nekoliko dana. 

Tretman se ponavlja svakih mjesec dana, tri mjeseca za redom, a iza toga se učestalost terapije određuje prema zadanom rasporedu ovisno o stadiju makularne degeneracije i reagiranju pacijenta na lijek. Liječenje i prevencija krvarenja mogu potrajati i nekoliko godina.

 

Na pregled za makularnu degeneraciju možete se naručiti pozivom na broj +385 1 3775 968 ili slanjem upita na info@poliklinikavukas.hr.

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: prema dogovoru

    Hrvatski Hrvatski English English