Lasersko skidanje dioptrije

U posljednjih 10 godina lasersko skidanje dioptrije najčešće je izvođena oftalmološka operacija na svijetu.

Za lasersku korekciju dioptrije odlučuju se pacijenti koji se žele riješiti dioptrijskih naočala, ili kontaktnih leća. Pacijenti žele nesmetani rad za računalom, vožnju, nesmetano čitanje i bavljenje sportovima. Čak i ekstremni sportovi i profesionalno bavljenje sportom mogući su nakon laserskog skidanja dioptrije.  Pročitajte iskustva pacijenta Poliklinike Bilić Vision.

U Poliklinici Bilić Vision imamo veliko iskustvo u operacijama laserskog skidanja dioptrije, s više od 12.000 operiranih pacijenata.

PREGLED za lasersko skidanje dioptrije

Prvi korak ka operaciji je pregled za lasersko skidanje dioptrije. Radi se o detaljnom pregledu, traje oko sat i pol i nakon njega specijalist oftalmolog sa sigurnošću može reći jeste li dobar kandidat za lasersko skidanje dioptrije i koja je metoda operacije najbolja za vas.

Prijeoperacijski pregled se sastoji od:

 • općeg razgovora o povijesti bolesti (eventualna očna i tjelesna oboljenja)
 • određivanja vidne oštrine
 • određivanja dominatnog oka
 • mjerenja očnog tlaka
 • mjerenje suznog filma (količine suza)
 • određivanja broja endotelnih stanica
 • mjerenja duljine očne jabučice
 • mjerenja veličine zjenica na svjetlu i u mraku
 • snimanja rožnice u cilju utvrđivanja debljine same rožnice i mogućih nepravilnosti
 • određivanja aberacije oka (uzrokuju lošiji vid u slabije osvijetljenoj okolini, noću i u vrijeme sumraka)
 • detaljnog pregleda stražnjeg i prednjeg segmenta oka.
BV_edit_sve-4

Ukoliko nosite dioptrijske naočale, ne trebate se posebno pripremati za pregled za lasersko skidanje dioptrije. 

Ukoliko nosite meke kontaktne leće trebate biti bez njih minimalno 3 dana prije zakazanog pregleda. Ako nosite polutvrde ili tvrde kontaktne leće, trebate biti bez leća minimalno 8 dana, kako bi dioptrija bila precizno izmjerena i pregled obavljen na najkvalitetniji mogući način. 

Prije same operacije nositelji mekih kontaktnih leća trebaju biti bez leća dva tjedna, a nositelji polutvrdih i tvrdih leća najmanje četiri tjedna.

TIJEK OPERACIJE laserskog skidanja dioptrije

Ekstrakorporalna litotripsija usitnjuje kamence primjenom udarnih valova visoke energije koji se generiraju u “glavi” aparata i potom se pomoću ultrazvuka ili/i  rtg aparata smjeravaju na kamenac u bubregu ili mokraćovodu. Udarni valovi koncentrirani na kamenac stvaraju u njemu vakuole te ga na taj način razbiju u sitne dijelove koji se nakon toga spontano izmokre.

Na dan operacije normalno je da osjećate malu nervozu, ali ne brinite. Ako ste prošli detaljan pregled za lasersko skidanje dioptrije koji radimo u Poliklinici Bilić Vision, neupitno je da smo upoznali vaše oči do najsitnijeg detalja. To je bitno kako bi ishod operacije bio savršeno uspješan.

Nikakva posebna prijeoperacijska priprema nije potrebna na dan zahvata, no naše će vas osoblje nazvati dan ranije da vas uputi u osnove pripreme (skinuti šminku s očiju dan ranije, ne nanositi parfem na dan operacije itd) . Bitno je napomenuti da je potrebno sa sobom povesti pratnju. Prije operacije ponoviti ćemo  još nekoliko pretraga, te dati blegi sedativ koji se popije. Oči se anesteziraju kapljičnim anestetikom. Kad anestezija počne djelovati, pacijenta se smješta na ležaj lasera.

METODE laserskog skidanja dioptrije

1.LASIK metoda

LASIK je danas najčešći oblik zahvata, jer daje izvrsne rezultate neposredno nakon operacijskog zahvata. To je metoda kod koje se femto laserom ili mikrokeratomom (kirurškim nožićem) formira poklopčić u sloju rožnice debljine oko 100 mikrona. Poklopčić se podiže, a laserskom zrakom excimer lasera uklanja se dioptrija oka. Metoda je bezbolna, provjerena i sigurna, a oporavak vrlo brz.

2.LASIK Contoura Vision metoda

Contoura Vision je unapređena Lasik metoda kod laserskog skidanja dioptrije. On omogućava potpuno personalizirani tretman laserskog skidanja dioptrije, jer mjeri rožnicu vašeg oka, koja je jedinstvena poput otiska prsta, na 22.000 točaka što čak 100 puta više no kada se rožnica mjeri bez Contoura Vision dijagnostike.

Ova metoda se trenutno smatra za najprecizniju Lasik metoda za uklanjanje dioptrije oka na svijetu.

3.FEMTO Lasik metoda

Femto Lasik je metoda izbora br.1 u svijetu kada govorimo o laserskom skidanju dioptrije. 

Tako je  i u Poliklinici Bilić Vision. 

Lasik i Lasik Contoura Vision mogu se operirati uz korištenje Femto lasera. FEMTO metoda tehnološki je najnaprednija metoda, jer laser sam formira poklopčić. Ova metoda pruža još veću sigurnost i preciznost za pacijenta, jer se izbjegavaju moguće neželjene pojave prilikom formiranja poklopčića. Također je  bolja  adaptacija rubova poklopčića te je zarašćivanje brže i preciznije. Na ovaj se način dobiva tehnološki najpreciznija i najsigurniju operaciju laserskog skidanja dioptrije.

Kod standardne Lasik metode poklopčić u rožnici formira se uz pomoć mikrokeratoma-nožića kojeg pokreće elektromotor. Nedostatak je metode što se za vrijeme formiranja poklopčića mogu desiti nepravilnosti u izgledu i debljini poklopčića pa to može utjecati na konačni rezultat operacije. Iako se to dešava rijetko, pojavom femto lasera sve veći broj pacijenata odlučuje se za Femto Lasik metodu upravo zbog sigurnosti i preciznosti. Inače oporavak je jednak kao i kod Femto lasera, a rezultati slični nakon 6 mjeseci od samog zahvata.

4.PRK metoda

PRK je metoda  je starija metoda i prethodila je pojavi LASIK-a.  Kod ove metode  odstranjuje se epitel s površine rožnice te se zatim excimer laserom odstranjuje dioptrija. Vidna se oštrina sporije oporavlja i može trajati i nekoliko tjedana. Također postoji određena bolnost nakon operacije u trajanju od 24-48 sati, što kod LASIK-a nije slučaj. Vidni rezultati nakon      6 mjeseci od operacije slični su Lasiku.

POSLIJE OPERACIJE laserskog skidanja dioptrije

Vjerojatno ćete uočiti ogromnu promjenu čim ustanete s ležaja lasera. Međutim, važno je istaknuti da će se vaš vid svakim danom poboljšavati u idućih nekoliko mjeseci. S vašim novim vidom uočit ćete koliko vam je svaki dan iznenađenje zbog detalja koje ranije niste mogli uočiti. Mi ćemo s naše strane osigurati siguran i uspješan oporavak kontinuiranim praćenjem kroz kontrole koje će uslijediti.

Nakon operacije, operiranom pacijentu oko se ne zatvara povojem iza operacije. Umjesto povoja na lice pacijent stavlja tamne i dovoljno velike sunčane naočale da ga zaštite od vanjskih utjecaja (vjetar, kiša, sunce, prašina, umjetno osvjetljenje, itd.). Prvi dan nakon operacije, pacijent mora nositi sunčane naočale i kod kuće. Tijekom prva dva tjedna nakon operacije potrebno je nositi sunčane naočale ako se izlazi iz kuće van.

PAKET USLUGA

Operacija laserskog skidanja dioptrije uključuje: kapljičnu anesteziju i operaciju laserskog skidanja dioptrije. Također, uključuje i paket lijekova te tri kontrolna pregleda. Prva kontrola je dan nakon operacije, druga tjedan dana iza operacije, treća mjesec dana iza operacije.

Na pregled za lasersko skidanje dioptrije možete se naručiti pozivom na broj 01/4662 565 ili slanjem upita na info@bilicvision.hr.

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: prema dogovoru

  Smještaj

  Poliklinika djeluje kao moderna zdravstvena ustanova i stoga posebnu pažnju skrećemo na cjeloviti pristup pacijentu te kvalitetnu uslugu postoperativnog oporavka u našoj modernoj dnevnoj bolnici.
  Dnevna bolnica rađena je prema uzoru na europske i svjetske standarde te je uz jednokrevetne opremljene sobe koje pružaju privatnost pacijentu osiguran i hotelski smještaj za pratnju pacijentima na principu hotelskih soba sa četiri zvijedice.
   
  Ukoliko obavljate tretman ili operaciju, smještaj u Hotelu Istra je besplatan, a pratnja može spavati po cijeni od 150,00 kn. Svaka iduća noć se iznajmljuje 300,00 kn po sobi.