Laringoskopija

Endoskopska dijagnostika je minimalno invazivna metoda kojoj se pristupa ukoliko trebamo kompletan uvid u stanje unutrašnjih struktura. Endoskop ima kameru na vrhu cijevi kojom promatramo šupljine. 

Također, može se i uzeti bris sa površine sluznice i uzorak za biopsiju ukoliko postoje indikacije za njeno obavljanje. Najvažnije, uz dijagnostičku mogućnost, postoji i terapijska mogućnost, u vidu uklanjanja promjena kao što su npr. Polipi.

Endoskopija ždrijela naziva se laringoskopija. Postoji direktna i indirektna. U indirektnoj se koristi ogledalce za pregled baze jezika, grla i grkljana. U direktnoj se koristi endoskop.

– Indikacije: koristi se u cilju otkrivanja i početka terapije. Također, može se koristiti za uzimanje tkiva za biopsiju. Krvarenja i promuklost najčešći su simptomi zbog kojih se javljaju za pregled

– Tok: Direktna se Izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj anesteziji, dok indirektna bez. Pregled direkte laringoskopije nije bolan ali može biti neugodan. Pregledavaju se usta, korjen jezika, ždijelo i grkljan

– Priprema: prije direktne se ne smije uzimati 12 sati jelo i tečnost, te se ne preporuča pušenje cigareta. Ukoliko uzimate insulin ili lijek koji spriječava zgrušnjavanje krvi, u dogovu sa vašim doktorom ćete korigirat dozu lijeka. Nakon same procedure preporučuje se odmor taj dan te poslije nekoliko sati možete piti hladna pića i kašastu hranu, kao preporuka.

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: 08:00-13:00

    Hrvatski Hrvatski English English