fbpx

Intersticijski cistitis (IC)

Intersticijski cistitis (IC) neinfektivna je upala mokraćnog mjehura koja izaziva bolove (suprapubične, zdjelične, trbušne), polakisuriju i tenezme s inkontinencijom. Dijagnoza se postavlja anamnezom uz isključenje drugih uzroka.

Učestalost IC-a je nepoznata, ali se čini kako je češći nego što se mislilo i može uzrokovati druge kliničke sindrome (npr. kronične zdjelične boli), a 90 % pacijenata su žene.

Uzrok je nepoznat, a u obzir dolazi gubitak zaštitnog uroepitelnog mucina s prodorom kalija, toksina i drugih sastojaka mokraće u stijenku mjehura s podraživanjem osjetnih živaca i oštećenjem glatkih mišića. U procesu, čini se, također sudjeluju mastociti, ali im je uloga nejasna. Terapija se sastoji od dijetnih promjena, treninga mjehura, davanja pentosana, analgetika i intravezikalnih lijekova.

Klinička slika i dijagnoza

Stanje je u početku asimptomatsko, ali se tijekom godina simptomi razvijaju i pogoršavaju razmjerno oštećenju stijenke mjehura. Javljaju se pritisak i bolovi u maloj zdjelici i suprapubično, obično uz polakisuriju (do 60 puta dnevno) ili tenezme.

Simptomi se pogoršavaju punjenjem i smanjuju pražnjenjem mjehura, a u nekih se pacijentica pogoršavaju uz ovulaciju, menstruaciju, sezonske alergije, fizički ili emocionalni napor te pri snošaju. Hrana s puno kalija (npr. čokolada, agrumi, rajčice, kofeinski napici) može dovesti do egzacerbacije. Ako dođe do ožiljkastih promjena na mjehuru, smanjuje mu se rastezljivost i kapacitet s posljedičnom polakisurijom.

Na dijagnozu upućuju simptomi nakon isključenja znatno češćih uzroka sličnih smetnji (npr. uroinfekti, upalne bolesti male zdjelice, kronični prostatitis ili prostatodinija). Cistoskopija ponekad otkriva benigne Hunnerove ulceracije sluznice mjehura, no potrebna je biopsija da se isključi karcinom mjehura. Kvantificiranjem simptoma pomoću standardizirane ljestvice ili tijekom intravezikalne infuzije KCl (testiranje osjetljivosti na kalij), koje još nije ušlo u rutinsku praksu, povećava se dijagnostička pouzdanost.

Liječenje

Stanje do 90 % pacijenata popravlja se uz terapiju, ali su izlječenja rijetka. Savjetuje se prestanak pušenja, uživanja alkohola i uzimanja začinjenih namirnica s puno kalija uz trening mjehura, farmakoterapiju, intravezikalnu terapiju te po potrebi operaciju.

Koristan je prekid stresnih okolnosti, kao i biološki feedback. Nema dokazano učinkovitog režima, no prije pristupanja kirurškom zahvatu preporučuje se kombinacija više od dvaju konzervativnih pristupa. Od lijekova se najviše primjenjuje pentosan, heparin sličan urotelnom glikozaminoglikanu. Nekim pacijentima koristi hidrodistenzija mjehura, cistoskopska resekcija Hunnerovih ulceracija i podraživanje korijena sakralnog živca (S3).

Kirurški zahvati (npr. parcijalna cistektomija, proširenje mjehura, formiranje neourociste ili diverzija mokraće) zadnja su nada pacijentima s nesnosnim bolovima refraktornim na druge mjere. Ishod je nepredvidiv te se u nekih pacijenata simptomi ne povlače.

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: 08:00-13:00

    Hrvatski Hrvatski English English