fbpx

Hemoroidi - bolest suvremenog čovjeka

Što su hemoroidi?

Hemoroidi su uvećani jastučići završnog dijela debelog crijeva, u kojima dolazi do gubitka potpore/tonusa stijenki u venskim spletovima što rezultira proširenjima i neadekvatnom drenažom venske krvi – stručno nazvanom venskom stazom. Uslijed staze dolazi do nastanka znakova i simptoma hemoroidalne bolesti.

Znaci postojanja hemoroida su friška krv na papiru nakon brisanja, te krvlju poškropljena stolica u školjci, kao i umazan veš. Uz to se može u hemoroidalnoj bolesti napipati i otekline u razini anusa, koje su na dodir bolne. Simptomi hemoroida, sukladno stupnju uznapredovalosti, idu od blagog osjećaja nelagode, svrbeži i peckanja, do bolnosti koja može biti i intenzivnijeg karaktera.

1. stupanj

– samo postojanje simptoma, bez prolabiranja hemoroidalnih jastučića van anusa. Liječi se skoro 100% uspješno konzervativnim metodama i promjenom dijetetsko higijenskog režima.

2. stupanj

– otekline su veće, a simptomi značajniji, mogu se javiti prolabiranja van anusa koja se spontano povlače.

3. stupanj

– otekline su značajne, spontano se ne vraćaju hemoroidalni jastučići u anus, te je potrebno iste manualno vratiti. Liječenje hemoroida 2. i 3. stupnja se sa velikim uspjehom može postići udruženo higijensko-dijetetskim režimom, te kombinacijom konzervativne terapije i kirurški procedura – Barron-ovom ligacijom ili HAL RAR metodom, a u uznapredovalim slučajevima koji su na granici sa 4. stupnjem i operativnim zahvatom po Morgan-Milligan-u.

4. stupanj

– postoje prolabirani hemoroidi koji se ne mogu vratiti u anus manualno. Liječenje je operativno. Budući da se radi o progresivnoj bolesti, te da je uspješnost izliječenja obrnuto srazmerna uznapredovalosti bolesti, jasno je da hemoroidalnu bolest treba liječiti čim prije je to moguće.

Naš proktološki tim se upravo bavi liječenjem hemoroidalne bolesti i rado će se posvetiti vašem problemu. Stojimo vam na raspolaganju za pitanja, konzultacije i skupa sa vama u odabiru najboljeg rješenja prilagođenog upravo vašem stanju i bolesti.

Važno je upamtiti: hemoroidalna bolest je uporna, ali i izliječiva. Čim se prije krene sa tretmanom, to je uspjeh izgledniji, a liječenje kraće i jednostavnije.

Metode liječenja hemoroida:

Higijensko dijetetski i medikamentozno

Promjene u stilu življenja sa kojima će vas naš tim upoznati, kao i konzervativna terapija bilo lokalno ili/i per os, u skoro 100% slučajeva sa 1. stupnjem hemoroidalne bolest i u skoro 90% slučajeva kod osoba sa 2. stupnjem bolesti dovesti do izliječenja.

Hemoroidalna bolest je uporna i progresivna bolest, ali joj se, ukoliko se na vrijeme otkrije i počne tretirati na pravi način, može stati u kraj. Naš tim vam stoji na raspolaganju kroz cijeli proces liječenja ove pošasti modernog doba.

Ligacija po Barron-u

Radi se o metodi koja putem vakuma usisa hemoridalni jastučić, te se postavlja gumena ligatura na korijen hemoroida koji se sasuši i otpadne. Time se prekida krvotok u tom venskom spletu i dolazi do njegovog izumiranja, a samim tim i regresije jastučića.

Ova metoda ne zahtjeva prethodnu pripremu, osim neuzimanja antikoagulantne terapije na dan liječenja. U pojedinim slučajevima je potrebno izvršiti premedikaciju antibiotikom radi smirivanja sluznice debelog crijeva. Kod osoba nižeg praga za bol, savjetujemo uzimanje paracetamola ovisno o tjelesnoj težini.

Sam zahvat traje kratko i postavlja se po jedna gumica na 3-4 tjedna jer toliko je potrebno ligiranom hemoroidu da otpadne, a rani na sluznici da zaraste. Učinkovitost metode je do 80%. Ponavljanjem se postiže i veća učinkovitost. Radi se o jeftinoj metodi, ali za koju je potrebna suradnja kao i strpljivost jer se do rezultata stiže tek nakon određenog vremena ili ponavljanja zahvata. Naše ljubazno osoblje vam stoji na raspolaganju za dalje informacije.

HAL i RAR

Naziv metode je skraćenica od pojma ligacije hemoroidalne arterije i rekto-analnog popravka. Metoda rabi dopler efekat za pronalaženje grane hemoroidalne arterije koja puni hemoroid krvlju, te se na istu postavljaju ligacije. Nekomplicirani hemoroidi se na taj način posuše i regrediraju u veličini.

Za uznapredovale slučajeve potrebno je učiniti i RAR – tj popravak rekto-anusa. Metoda spada u najsuvremenije metode liječenja hemoroidalne bolesti sa velikim postotkom trajnog izliječenja. Prednost metode je i u tome da se obavlja putem jednodnevne kirurgije u sjedalnom bloku ili spinalnoj anesteziji, ali se sukladno pacijentu može ili nekad i mora obaviti u općoj anesteziji.

Rezultati su vidljivi odmah, a tegobe prestaju u kratkom vremenskom roku. Oporavak je za razliku od oporavka nakon klasičnih metoda isjecanjem hemoroida, skoro pa bezbolan i neprimjetan. Ovom metodom se tretiraju hemoroidi 2. i 3. stupnja koji su u biti i najčešći u općoj populaciji.

Morgan - Milligan

Ova metoda je metoda izbora kod uznapredovalih hemoroida 4. stupnja, ali i kod nekih osoba sa hemoroidima 3. stupnja. Ona predstavlja zlatni standard liječenja hemoroidalne bolesti, jer se hemoroidi jednostavno isjecaju.

Isjecanje se može vršiti kirurškim nožem – skalpelom, ali i uređajima koji generiraju toplinu. U našoj ustanovi rabimo ultrazvučni nož koji odmah i koagulira na mjestima presjecanj, te se time izbjegava veći gubitak krvi, a proces cijeljenja čini bržim i sigurnijim. Oporavak od ove metode je spor i uz dosta izazova, koje ćemo proći skupa sa vama i učiniti vam ih što podnošljivijima.

Poliklinika sv. Nikola

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak: 8:00 – 20:00 h
Subota: 08:00-13:00

    Smještaj

    Poliklinika djeluje kao moderna zdravstvena ustanova i stoga posebnu pažnju skrećemo na cjeloviti pristup pacijentu te kvalitetnu uslugu postoperativnog oporavka u našoj modernoj dnevnoj bolnici.
    Dnevna bolnica rađena je prema uzoru na europske i svjetske standarde te je uz jednokrevetne opremljene sobe koje pružaju privatnost pacijentu osiguran i hotelski smještaj za pratnju pacijentima na principu hotelskih soba sa četiri zvijedice.
     
    Hrvatski Hrvatski English English