>
 • info@psn.hr
 • +385 42 660 304

Kardiologija

Kardiologija

Kardiologija je grana medicine koja se bavi liječenjem bolesti srca i krvnih žila. Naša poliklinika opremljena je suvremenim uređajima za dijagnostiku, te provodimo pretrage za rano otkrivanje bolesti srca i krvnih žila. Kod nas možete obaviti kardiološki pregled, kao i ergometriju te holter EKG-a pod stalnim nadzorom stručnjaka.

Ergometrija

Ergometrija je neinvazivna kardiološka pretraga kojom se na posredan način ispituje stanje i funkcionalna sposobnost krvnih žila koje krvlju opskrbljuju srčani mišić. Pretrazi se pristupa tek kad je liječnik na temelju razgovora s Vama i kliničkog pregleda, postavio sumnju na bolest krvnih žila srca odnosno koronarnu bolest.

Pretraga se isto tako izvodi i iz slijedećih razloga:

 • procjena težine, već od ranije prisutne koronarne bolesti,
 • ispitivanje razine oporavka srčanog mišića nakon srčanog udara
 • ispitivanje raznih aritmija srca
 • procjena funkcionalnog statusa u sklopu valvularnih bolesti srca
 • ispitivanje kondicionog stanja osobe

Isto tako za izvođenje ergometrije moraju biti zadovoljeni sljedeći uvjeti:

 • da bolesnik može hodati po pokretnoj traci
 • da ima dobro reguliran krvni tlak
 • da nema kontraindikacija za test, što procjenjuje liječnik prije pretrage

Tijek pretrage:

Pretraga se izvodi uz prisutnog liječnika-kardiologa i medicinskog tehničara. Nakon što se u garderobi skinete do pojasa, na prsa se nalijepe elektrode za stalno snimanje elektrokardiograma, skraćeno EKG-a, a na nadlakticu se stavlja manšeta tlakomjera. Na pokretnoj traci ćete hodati prema programu koji se određuje obzirom na Vašu dob, spol i tjelesnu težinu, a uz stalno praćenje krvnog tlaka i snimanje EKG-a. Tijekom testa vršit će se niz mjerenja tlaka i snimanja EKG-a, a test se prekida po završetku programa, ali i ranije u slučaju da to liječnik odredi. Sama pretraga traje između 30 i 45 min. No ipak planirajte oko 1 sat za čekanje, pripremu i oporavak. Ponekad će liječnik zahtijevati ponovno snimanje EKG-a ili čak vađenje krvi za određene pretrage. Tijekom pretrage mogući su bolovi u prsima kao posljedica smanjenog dovoda kisika srčanom mišiću. Razlog tome može biti suženje srčanih arterija ili njihovo naglo stezanje. Isto tako moguć je razvoj srčanih aritmija. Tijekom testa može doći i do naglog porasta tlaka ili pulsa. U tim slučajevima liječnik će prekinuti test, te započeti postupke kako Vaša sigurnost ne bi ni u kom slučaju došla u pitanje. Po završetku testa isto je tako moguće da dođe do naglog pada tlaka, pojave srčanih aritmija ili jakog znojenja. I u tom slučaju, naš stručni medicinski tim poduzet će postupke s ciljem uklanjanja navedenih komplikacija.

Osjetljivost testa za dijagnozu koronarne bolesti je 62-80%, a specifičnost 83-96%, pa rezultati testa mogu biti lažno pozitivni ili lažno negativni. Na interpretaciju testa mogu utjecati i neki lijekovi poput digitalisa, beta-blokatora ili ostalih lijekova za srce. Liječnik će Vam reći nalaz pretrage, a moguće je da će doći i do korekcije Vaše medikamentozne terapije.

Ergometrija je pretraga kojom se opterećuje Vaše srce, pod strogo kontroliranim uvjetima i uz visoko educirano i za postupak oživljavanja osposobljeno osoblje, no međutim ipak su moguće komplikacije. One se javljaju izuzetno rijetko, ali su opasne po život. To su ozbiljne srčane aritmije, nagli pad tlaka s gubitkom svijesti i razvoj srčanog udara kojeg još nazivamo infarkt miokarda. Te komplikacije zahtijevaju bolničko liječenje.

Ustanova je potpuno opremljena za postupke oživljavanja i održavanja života, za vrijeme dok ne stignu kola hitne medicinske pomoći koja će Vas uz pratnju liječnika, u najkraćem mogućem roku odvesti do bolnice na daljnji nastavak liječenja.

 

Holter EKG-a

Holter EKG-a je pretraga tijekom koje pacijent ima 24 sata na prsnom košu pričvršćene elektrode (isto kao kod običnog EKG-a) koje su tankim žicama spojene s uređajem unutar kojeg je sistema za snimanje rada srca. Uređaj koji bilježi snimanje EKG-a se stavlja u za to predviđenu torbicu s remenom koja se nosi oko vrata ili oko struka. Pretraga se izvodi tijekom 24 sata kako bi liječnik imao uvid u rad srca tijekom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti.

Upute pacijentima:

• predočiti medicinsku dokumentaciju
• tijekom nošenja – normalno se ponašati, ispunjavati uobičajene dnevne obveze, voditi zabilješke o aktivnostima u kojima ćete opisati tegobe koje ćete eventualno osjetiti, kako bi se otkrila uzročno – posljedična veza između pojavljivanja simptoma i aktivnosti

 • Za vrijeme nošenja uređaja nije dozvoljeno dirati niti pomicati elektrode
 • uređaj se ne smije smočiti što znači da se u tih 24h pacijent ne smije prati
 • tijekom noći potrebno je naći udoban položaj u kojem se ne vrši pritisak na sam uređaj kako se snimanje ne bi prekinulo
 • Nakon 24sata (po dogovoru) aparat ćete doći skinuti i dobiveni nalaz predati liječniku na uvid.

Pacijent se nakon 24 h nošenja vraća na skidanje uređaja. 

Specijalistički pregled kardiologa

- EKG
- Ergometrija
- Holter EKG
- Holter RR
- Ultrazvuk + color dopler srca
- C.T. koronarografija

O nama

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

ZAŠTITA PODATAKA

Kontakt

 • Poliklinika SVETI NIKOLA d.o.o. / Kukuljevićeva 6, 42000 Varaždin, Hrvatska
 • 042 660 304, 042 660 305
 • 091 166 0304
 • info@psn.hr

Radno vrijeme

 • Pon-pet: 8:00 - 20:00 h

 • Subota: prema dogovoru

Certifikat

SGS ISO 9001

Prijavite se na naš newsletter

Please publish modules in offcanvas position.