>
 • info@psn.hr
 • +385 42 660 304

Urologija

je grana medicine koja se bavi etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja urinarnog trakta kod muškaraca i žena,te reproduktivnim organima kod muškaraca. Oboljenja urogenitalnog trakta koja su u nadležnosti urologa su - infekcije mokraćnih kanala, bubrega, i mokraćnog mjehura raznim bakterijama, kao i upala prostate kod muškaraca, poremećaji izvodnog sistema bubrega kao i zapreke protoka mokraće, urođene anomalije kamencem,dobroćudni i zloćudni tumori bubrega.

Urologija je ujedno i grana medicine koja je usko povezana sa drugim područjima medicine kao što su nefrologija,ginekologija,neurologija,onkologija,kirurgija.

Sa ponosom ističemo i mogućnost liječenja bubrežnih kamenaca pomoću ekstrakorporalne litotripsije udarnim valovima (Extracorporeal shock wawe lithotripsy - ESWL), koja je neinvazivna metoda liječenja kamenaca u bubrezima i gornjem dijelu mokraćnih putova.

Odjel urologije Poliklinike Sveti Nikola uz visokoeducirani medicinski kadar posjeduje i najsuvremeniju opremu i omogućava obavljanje specijalističkih pregleda urologa,koji na temelju anamneze,kliničkog pregleda te velikom paletom postupaka postavlja točnu kliničku dijagnozu uroloških bolesti,te propisuje terapiju i/ili terapijske postupke. 

AMBULANTNI PREGLED SPECIJALISTE UROLOGA UKLJUČUJE :

-kompletni pregled specijaliste urologije, podrazumijeva specijalistički pregled urologa i UZV urotrakta (bubrega,prostate,mokraćnog mjehura i testisa)

AMBULANTNE USLUGE KOJE MOŽETE OBAVITI U POLIKLINICI SV. NIKOLA :

-intravezikalna terapija (Immuncyst)

-uroflow

-urodinamika

-postavljanje urinarnog katetera

-dilatacija uretre

-postavljanje ili vađenje endoproteze (JJ) uz mogućnost sedacije

-transrektalni ultrazvuk prostate

-razbijanje kamenaca ESWL metodom

-biopsija prostate

 OPERATIVNI ZAHVATI MOGUĆI U POLIKLINICI SV. NIKOLA :

-cirkumcizija

-frenuloplastika

-operacije na skrotumu

-operacija hidrokele

-operacija inkontinencije (umjetni sfinkter)

-operacija varikokele

-radikalna prostatektomija

-subkapsularna orhidektomija

-transuretalna resekcija adenoma prostate (TUR prostate)

-transuretalna resekcija novotvorevine mokraćnog mjehura (TUR mjehura) + PPD

-ureterorenoskopija (URS)

-ureterorenoskopija (URS) sa litotripsijom (laserska)

-tumorska orhidektomija

-ostali “manji” zahvati

 

Urološki pregled

Preporuke su da muškarac nakon 45. godine života jednom godišnje odlazi na pregled urologu. Pregled uključuje anamnezu u kojoj se navode moguće tegobe s mokrenjem, prisutnost ostalih bolesti, lijekovi koji se uzimaju, pojava bolesti prostate u bližoj obitelji. Klinički pregled obuhvaća pregled trbuha, vanjskih spolnih organa, preponskih kanala te pregled prostate kroz završni dio debelog crijeva. Učinit će se i ultrazvučni pregled bubrega, mokraćnog mjehura i prostate te vanjskih spolnih organa po potrebi. Uputno je učiniti osnovne laboratorijske nalaze krvi i mokraće, uključujući i nalaz PSA (specifičnog antigena prostate). U slučaju sumnjivog nalaza u bilo kojem od ranije navedenih pregleda i nalaza, učinit će se transrektalno ultrazvučni pregled prostate (TRUS) te po potrebi višestruka biopsija prostate pod ultrazvučnom kontrolom.

Priprema pacijenta:

Na dan pretrage 2h prije dogovorenog termina potrebno je isprazniti mjehur te popiti 8-10 dl tekućine i ne mokriti do pretrage. Ukoliko su prisutne tegobe sa češćim mokrenjem tada se ne može pridržavati ovih uputa, pa samo pokušati na termin pregleda doći punog mjehura.

 

ESWL

Izvantjelesno razbijanje kamenaca u bubregu i početnom mokraćovodu je neinvazivna metoda koja se radi ambulantno i bez anestezije, a najčešće i bez analgetika. Razbijanje se vrši udarnim valovima visoke energije koje generira posebna aparatura. Naš aparat je nove generacije Pyezolith 3000 firme Richard Wolf i ima mogućnost navođenja udarnih valova ultrazvukom i po potrebi rentgenom. Procedura je sigurna i gotovo bezbolna, a može riješiti gotovo 90% kamenaca.

Vrlo je važna točna indikacija i ambulantna priprema bolesnika. Ne radi se kod trudnica, kod poremećaja zgrušavanja krvi, aktivne infekcije, nekontrolirane hipertenzije, kongestivne srčane bolesti te nekih anomalija urotrakta.

 

Biopsija prostate

Biopsija prostate je postupak kojim se uklanja dio sumnjivog tkiva prostate. Prostata je mala žlijezda, oblikom podsjeća na orah, te omogućava proizvodnju i transporciju spermija.

• Tijekom biopsije prostate koristi se posebna igla kojom se skuplja tkivo prostate. Biopsiju radi urolog, doktor koji je specijaliziran za urinarni sustav i muške spolne organe. Vaš urolog može preporučiti biopsiju prostate ako inicijalni testovi, primjerice test krvi, pokazuju da patite od raka prostate.

• Tkivo, koje se uzme tijekom biopsije, se laboratorijskim putem analizira te se provjerava postoje li abnormalnosti koje su znak raka prostate. Ako je rak prisutan, potrebno je napraviti test kojim će se utvrditi koliko brzo se širi zbog najboljeg mogućeg oblika liječenja.

 Zašto se radi?

Biopsija prostate se radi kako bi se ustanovilo je li prisutan rak prostate. Liječnik može preporučiti biopsiju prostate ako:
• su rezultati testa specifičnog gena prostate (PSA) viši od normalnog za vašu dob
• je liječnik pronašao kvržicu ili neku drugu abnormalnost tijekom rektalnog pregleda
• ste već radili biopsiju prostate i rezultati su bili normalni, ali rezultati PSA testa i dalje nisu u poželjnim granicama
• je prethodna biopsija pokazala neke abnormalnosti, ali ne i prisutnost kancerogenih stanica.

Jedna od važnijih usluga koje nudimo je i cistoskopija.

Cistoskopija

 Cistoskopija je dijagnostička pretraga kod koje se pomoću optičkog instrumenta (metalni instrument u obliku sonde s kamerom), pregledava sluznica mokraćne cijevi(uretra) i mokraćnog mjehura. Cistoskopija se još zove i uroendoskopija, uretrocistoskopija.

Cilj pretrage jest pregled sluznice mokraćne cijevi ili uretre odnosno mokraćnog mjehura. Pretraga se radi u slučaju krvarenja sa urinom ili smetnji mokrenja uzrokovanih raznim razlozima koje otkrivamo ovom pretragom.

Tijek pretrage i priprema:

Prije pretrage potrebno je da se pacijent pripremi za zahvat. Vanjsko spolovilo mora se detaljno oprati jutro prije pregleda. Potrebno je uzimati dovoljno tekućine. Također u dogovoru s liječnikom na vrijeme je potrebno prekinuti uzimanje lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Aspirin,Andol,Marivarin i slično).

Vrlo je važno naglasiti da pacijent mora kazati liječniku ukoliko je nositelj virusa hepatitisa B,C,D i E ili HIV virusa. Ukoliko ima tešku srčanu, bubrežnu ili plućnu bolest, ili dijabetes (šećerna bolest).

Pretraga se izvodi u tzv. litotomijskom ili ginekološkom položaju. Neposredno prije pregleda medicinska sestra pere cijelu regiju sa antiseptičkom otopinom. Nakon toga liječnik aplicira gel u mokraćnu cijev. To se radi u cilju analgezije odnosno smanjenja bolova te olakšanja izvođenja pretrage .

Tijekom pretrage pacijent osjeća izvjestan stupanj nelagode i bolova, međutim kod većine pacijenata pretraga je izvediva bez većih bolova i poteškoća. Vrlo mali broj pacijenata zbog uznapredovalosti promjena ili anatomskih malformacija zahtijeva hospitalizaciju i anesteziju. U tim slučajevima liječnik odustaje od pretrage uz upoznavanje pacijenta sa navedenim procedurama.

U iznimnim situacijama tijekom pretrage se može učiniti biopsija točnije uzimanje dijela sumnjivog tkiva za analizu (mikroskopsku i patohistološku). Također se iznimno može učiniti i zaustavljanje krvarenja tzv. elektrokoagulacija. O navedenim postupcima liječnik upoznaje pacijenta tijekom pretrage.

Komplikacije navedene pretrage su:

 • moguće krvarenje iz mokraćne cijevi ili mokraćnog mjehura
 • infekcija mokraćnog sustava
 • perforacija mokraćne cijevi ili mjehura
 • nuspojave na lijekove koje dobiva tijekom pretrage
 • srčani infarkt, poremećaj rada srca te srčani zastoj i pad tlaka kao najteža i najrjeđa komplikacija

Bubrežni kamenci

Mogućnost liječenja bubrežnih kamenaca pomoću ekstrakorporalne litotripsije udarnim valovima (Extracorporeal shock wawe lithotripsy - ESWL), koja je neinvazivna metoda liječenja kamenaca u bubrezima i gornjem dijelu mokraćnih putova.

odjel dijagnoza

O nama

U ugodnom ambijentu Poliklinike Sveti Nikola na raspolaganju Vam je naš tim vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka i educiranog osoblja posvećenog pacijentu, te najsuvremenija oprema za ponuđena područja medicinskih specijalnosti.

ZAŠTITA PODATAKA

Kontakt

 • Poliklinika SVETI NIKOLA d.o.o. / Kukuljevićeva 6, 42000 Varaždin, Hrvatska
 • 042 660 304, 042 660 305
 • 091 166 0304
 • info@psn.hr

Radno vrijeme

 • Pon-pet: 8:00 - 20:00 h

 • Subota: prema dogovoru

Certifikat

SGS ISO 9001

Prijavite se na naš newsletter

Please publish modules in offcanvas position.